Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробват нова система за съдийство за Токио 2020

И Даниел Асенов пострада от грешни съдийски решения.
Снимка: Българска федерация по бокс

Олимпийският бокс ще изпробва нова система за съдийство, която според организаторите на игрите в Токио догодина може да подобри прозрачността за вземане на решения. Новата, компютъризирана система прави оценката на съдиите видима в реално време, в опит да се избегнат разногласията от Рио 2016, когато десетки длъжностни лица и рефери бяха отстранени заради предполагаемо уреждане на мачове.

Според въпросната система петимата съдии, които следят развоя на мача, ще натискат цветен бутон в зависимост от това кой боксьор е нанесъл точен удар. Техните решения ще се появяват на екран, който ще се следи от супервайзър. Резултатите могат да станат видими и за публиката, след като длъжностните лица вземат окончателно решение дали съдиите са отсъдили правилно.

„Недоверието към съдиите е изключително голямо. Работихме здраво, за да възтържествува справедливостта", заяви  президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе, който ръководи работната група, организираща бокса на Олимпийските игри догодина. 

Според него новата система ще увеличи прозрачността в спорта и ще донесе по-справедливи оценки, които ще бъдат по-лесно възприемани. Защото в крайна сметка съдийството в бокса е много субективно.

Новата система ще бъде изпробвана за първи път днес в зала "Риогоку Кокугикан"" в Токио, където ще се проведе олимпийският турнир по бокс следващото лято.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна