Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев разкритикува Дания за решението ѝ за „Северен поток-2“

| обновено на 31.10.19 в 18:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заклейми днес решението на Дания да позволи прокарване през своята икономическа зона в Балтийско море на новия газопровод „Северен поток-2“, който ще свърже Русия с  Германия.

„Северен поток-2“ е не просто въпрос на енергийна сигурност, това е геополитически проект. Той засилва Русия и отслабва Европа“, отбеляза Зеленски.

От своя страна руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че одобрението за изграждане на част от газопровода "Северен поток-2" в изключителната икономическа зона на Дания представлява "отговорна" стратегия от страна на Копенхаген.

Лавров също така посочи, че самият проект "ще увеличи енергийната сигурност на европейските страни" и че Дания е последната, която "се присъедини към консенсуса" на европейските държави, признаващи значението на "Северен поток-2".

Неговите коментари са факт, след като в сряда Датската енергийна агенция даде одобрението си на компанията Nord Stream 2 AG за изграждането на участък от газопровода "Северен поток-2" югоизточно от остров Борнхолм в Балтийско море.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна