Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо повишаване на потребителските разходи в САЩ през септември

През септември потребителските разходи в САЩ нараснаха за седми пореден месец, но по-слабо от очакваното, което сякаш е сигнал, че този важен двигател на растежа на американката икономика започва да губи своя възходящ импулс с оглед на глобалните икономически проблеми и продължаващата тарифна война с Китай.

Според доклад на Министерството на търговията личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се увеличиха през септември с 0,3% или с 50,2 млрд. долара спрямо август, когато нараснаха с 0,5%, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари.

Потребителските разходи обаче, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, обаче се повишиха с 0,2% или с 24,3 млрд. долара, при прогноза за повишение с 0,3% и след тяхно увеличение с 0,2% през август.

Нивото на спестовност нарасна през септември до 8,3% от 81,% месец по-рано.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) остана на нивото от август и се повиши на годишна база със скромните 1,3% след растеж с 1,4% месец по-рано, отбелязвайки най-слаб растеж от февруари насам.

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, също остана без промяна спрямо август и нарасна на годишна база с 1,7% след повишение с 1,8% през предходния месец.

Септемврийските данни не са изненадващи, тъй като вече бяха калкулирани при представянето в сряда на предварителните данни за растежа на американската икономика през третото тримесечие. Според тези данни растежът на потребителските разходи се забави до 2,9% на годишна база от 4,6% през второто тримесечие, когато беше отчетено най-солидно повишение от края на 2017-а година насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени