Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Къдлоу: Вашингтон е оптимист по отношение на търговската сделка с Китай

Лари Къдлоу, директор на Националния икономически съвет на Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на Националния икономически съвет на Белия дом Лари Къдлоу отбеляза в петък, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и американските преговарящи са "много оптимистични" по отношение на търговската сделка с Китай. Той също така посочи, че изявленията от Китай са по-положителни от преди и ги определи като "водещ индикатор" за предстояща търговска сделка.

Пред телевизия Fox Business Network Къдлоу обаче посочи, че увеличението на митническите тарифи все още стои на масата, докато не бъде завършена "първата фаза" на търговското споразумение. По думите му тази първа фазата на сделката с Китай все още не е приключила, но на практика е завършена частта, отнасящата се до селското стопанство (ангажиментът на Пекин да започне да купува американска селскостопанска продукция за 40-50 млрд. долара годишно).

По-рано през деня говорителят на китайското външно министерство потвърди, че страната е в "близък контакт" със САЩ относно организирането на среща между Доналд Тръмп и китайския президент Си Цзинпин във връзка с подписването на търговско споразумение от "първата фаза", след като Чили реши да отмени срещата на лидерите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Директорът на Националния икономически съвет на САЩ Лари Къдлоу също така каза, че не е обсъждана възможността да бъде уволнен председателят на Федералния резерв Джером Пауъл.

Вчера Тръмп разкритикува решението на Фед да намали ставките "само" с 25 базисни пункта и призова за по-големи лихвени съкращения. В сряда пък Джером Пауъл заяви, че не трябва да се очаква по-нататъшно намаляване на ставките в скоро време.

През телевизия CNBC Лари Къдлоу пък коментира разследването за импийчмънт срещу действията на президента Доналд Тръмп, отбелязвайки, че цялата история около импийчмънта "вреди" на пазарите на акции.

На въпрос на Еймън Джейвърс от CNBC дали той е съгласен с президента, че фондовата борса ще бъде засегната негативно от историята за импийчмънт, Къдлоу каза: "Мисля, че историята за импийчмънт започва да вреди на фондовата борса. Мисля, че президентът Тръмп е прав".

Тези негови коментари обаче идват в момент на подем на Уолстрийт след днешният силен доклад за пазара на труда в САЩ през октомври, като индексите S&P500 и Nasdaq Composite вече се търгуват в нови исторически върхове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна