Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на свиващата се промишлена активност в еврозоната през октомври

Промишлената активност в еврозоната се подобри слабо през октомври, но продължава да се свива за девети пореден месец, показват окончателните данни от редовното бизнес проучване на агенция IHS Markit, които претърпяха слаба възходяща ревизия.

Промишленият PMI индекс в еврозоната се повиши през октомври до 45,9 пункта при предварителен индекс, показващ негова стабилизация в 7-годишното септемврийско дъно от 45,7 пункта (най-ниското ниво на промишлена активност от октомври 2012-а година). Въпреки това подобрение индексът PMI продължава да се свива за девети пореден месец (индекс под ниво от 50,0 пункта), което е пореден ясен знак за продължаваща рецесия в промишлеността.

Проучването продължава да показа трайна слабост в производството, новите промишлени поръчки и покупките. Отчетено е съкращаване на работните места в промишления сектор за шестия пореден месец, като темпът на съкращения е най-рязък от началото на 2013 година.

Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit, заяви: "Сериозното низходящо движение, наред с лошите тенденции в заетостта и цените са особено разочароващи, предвид последните мерки за стимулиране на ЕЦБ, подчертавайки как новият ръководител на централната банка Кристин Лагард трябва особено добре "да поеме юздите" в труден момент за икономиката на еврозоната".

Според него задържането на производството в еврозоната през октомври в едно от най-ниските нива от седем години  означава, че промишленият сектор е на път да действа отново като сериозна спирачка пред растежа на БВП през четвъртото тримесечие. "Геополитическите опасения, вариращи от Брекзит до търговската политика на САЩ, продължават да създават несигурност, като допълнително отслабват както вътрешното търсене, така и експортните пазари", добави той.

Последното проучването на IHS Markit отчита слабо ограничаване на промишления спад в Германия, влошаване на спад в Испания и Италия и промишлена експанзия единствено във Франция.

Германският промишлен PMI индекс се повиши през октомври до 42,1 пункта от 41,7 пункта месец по-рано и предварителен индекс на ниво от 41,9 пункта, но остава далеч под важната бариера от 50,0 пункта и недалеч от септемврийското най-ниско ниво от юни 2009-а година насам.

Аналогичният индекс на Франция обаче нарасна през октомври до 50,7 пункта от 50,1 пункта през септември и над предварителен индекс на ниво от 50,5 пункта.

Италианският промишлен PMI индекс пък се понижи до 47,7 от 47,8 пункта през септември, докато испанският аналогичен индекс падна до 6,5-годишно дъно от 46,8 пункта спрямо 47,7 пункта месец по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!