Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС остава ангажиран с иранската ядрена сделка дори след оттеглянето на САЩ

Европейският съюз потвърди, че все още е ангажиран с ядрената сделка от 2015 година на Иран със световните сили, дори при продължаващия колапс на сделката след оттеглянето на президента на САЩ Доналд Тръмп от споразумението.

Говорителят на Европейската комисия Мая Косиянчич заяви в понеделник, че сделката "е въпрос на нашата сигурност, не само в региона или Европа, но и в световен мащаб". Тя обаче отбеляза, че ангажиментът на ЕС към сделката "зависи от пълното ѝ спазване от страна на Иран", предаде Асошиейтед прес.

По-рано в понеделник стана ясно, че Иран продължава да отстъпва още повече от споразумението, след като Техеран обяви, че удвоява до 60 броя на модерните центрофуги IR-6, които могат да произвеждат обогатен уран до 10 пъти по-бързо от първото поколение центрофуги IR - 1.

Шефът на иранската ядрена програма Али Акбaр Салехи направи това изявление в деня, когато се отбелязва 40-годишнината от кризата със заложници в Иран - превземането на американското посолство в Техеран през 1979-а година.

Преди това Иран предприе редица други стъпки на отказа от споразумението, опитвайки се да окаже натиск върху Европа да предложи нова сделка, заобикаляща наложените от САЩ санкции спрямо Техеран. Засега обаче европейските държави не са в състояние да предоставят на Иран начини за преодоляване на американското ембарго върху продажбите на ирански петрол зад граница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна