Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран започва да обогатява уран в завода си във Фордо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Иран Хасан Рохани обяви днес ново съкращаване на ангажиментите, поети от страната му пред международната общност за ядрената програма на Техеран, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Иран ще поднови дейностите си по обогатяване на уран в завода си във Фордо, на около 180 км южно от Техеран, замразени с влизането в сила на международното споразумение за иранската ядрена програма през 2015 година. За целта от утре ще започне да се инжектира уранов газ в 1044 центрофуги във Фордо. Това е четвърти етап от съкращаване на иранските задължения по ядрената сделка, предприето през май в отговор на излизането на САЩ от споразумението.

Рохани поясни, че дейностите във Фордо ще останат под контрола на Международната агенция за атомна енергия, както и останалите ядрени дейности, подложени на режим на строги проверки.

Рохани освен това даде нов срок от два месеца на страните, които все още са част от ядрената сделка (Русия, Китай, Германия, Великобритания, Франция), да отговорят на иранските искания, по-специално на тези, касаещи износа на ирански петрол.

САЩ се изтеглиха от иранската ядрена сделка миналата година и възобновиха санкциите срещу Иран. Така Иран се озова под максимален натиск от страна на правителството на Доналд Тръмп и лишен от икономическите облаги, които се надяваше да извлече след сключването на сделката.

Европейският съюз изрази безпокойство от решението на Иран да продължи с ядрената си програма в разрез с всеобхватното споразумение. Говорителят на службата за външна дейност Мая Коциянчич заяви:

„Ние сме обезпокоени от днешното съобщение на президента Рохани, че ще намали още повече ангажиментите на Иран по иранското ядрено споразумение. Призоваваме Иран да отмени всички дейности, които не са в съответствие с неговите ангажименти по документа, както и да се въздържа от всякакви по-нататъшни действия, които биха подкопали спазването и пълното му прилагане“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!