Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският президент обеща постепенно отваряне на страната към чуждестранните инвестиции

Си Цзинпин: Трябва да събаряме, а не да издигаме стени

Си Цзинпин, президент на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Си Цзинпин обеща повече стъпки за постепенно отваряне на китайските пазари за чуждестранни инвестиции, но без да предложи конкретни нови инициативи за облекчаване на търговското напрежение със САЩ и с Европа.

Си Цзинпин говори във вторник при откриването на второто международно изложение за внос в Китай в Шанхай - China International Import Expo. Самото изложение има за цел да успокои търговските партньори на Пекин, като азиатската страна демонстрира своя обширен и разрастващ се пазар за внос. Китай стартира първото си изложение за внос през миналия ноември, за да популяризира страната като купувач на стоки от целия свят.

В речта си китайският президент обеща да "разшири отварянето на пазара" и да продължи напред с обещанията за намаляване на ограниченията върху чуждестранните инвестиции.

В тази връзка Пекин вече намали тарифите и облекчи други ограничения за внос, но никоя от тези стъпки не успя да адресира пряко жалбите на САЩ, Европа и на други държави относно съществуващите в Китай ограничения за чуждестранните компании.

Различните бизнес групите приветстват по-големия достъп до китайските потребители, но са разочаровани от постепенния темп и ограниченията на Пекин, които все още съществуват в сферата на услугите и в другите индустрии.

Китайският президент Си Цзинпин също така заяви, че Пекин подкрепя необходимите реформи на Световната търговска организация (СТО), за да може тя да играе по-голяма роля в насърчаването на откритостта и на развитието.

Изказвайки се на церемонията по откриването на изложението, той  коментира, че Китай трябва "да събаря, а не да издига стени".

Си Цзинпин отбеляза, че страната трябва "да бъде твърдо против протекционизма и едностранчивостта". Глобалните търговски бариери трябва да бъдат премахнати и страните трябва да спазват основните принципи за многостранна търговия, като твърдо се борят срещу протекционизма, посочи китайският президент.

Коментарите на Си Цзинпин идват в момент, когато американските и китайските преговарящи работят за финализирането на текст на "първа фаза" на търговското споразумение, което трябва да бъде подписано в скоро време от президентите на САЩ и Китай, и което би облекчило почти 16-месечната търговска война, която навреди на световната икономика.

"Няма нито една държава, която сама може да разреши трудностите пред развитието на световната икономика", отбеляза Си в речта си. "Трябва да съединим ръцете си един с друг вместо да ги отпуснем. Трябва да събаряме, а не да издигаме стени. Трябва да стоим твърдо срещу протекционизма и едностранността. Трябва непрекъснато да сваляме търговските бариери, да оптимизираме глобалната стойност и световните вериги на доставките и заедно да насърчаваме пазарното търсене “, подчерта Си Цзинпин.

Френският президент Еманюел Макрон, присъстващ на изложението, призова Китай да "консолидира" отварянето на своя пазар. "Много е направено през последните години с две ревизии на негативните списъци за чуждестранни инвестиции ... бяха предоставени важни намаления на тарифите. Ние призоваваме за тяхното консолидиране и задълбочаване", отбеляза Макрон след изказването на Си Цзинпин.

"Нуждаем се от по-голяма отвореност на Китай и на неговия вътрешен пазар“, допълни той, визирайки селскостопанския и хранително-вкусовия сектори. 'Всички френски, германски и европейски компании очакват тук много обещания от страна на Китай".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени