Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще съдейства на Бурунди в създаването на кризисен център

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще окаже практическо съдействие на Бурунди за създаването на национален център за управление на извънредни ситуации, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Обсъдихме перспективите за създаване в Бурунди на национален център за управление на кризи“, отбеляза руският външен министър на съвместна пресконференция с бурундийския си колега Езекиел Нибигира. Лавров каза, че се е уговорил с Нибигира въпросът да бъде задвижен на практика по линията на министерството на извънредните ситуации на Русия и на Международната организация за гражданска защита.

Според руския външен министър като цяло страните са изразили удовлетворение от положителната динамика на търговско-икономическите връзки. „Абсолютните стойности все още не впечатляват, но ръстът е сериозен, повече от четирикратно увеличение за последните три години“, отбеляза Лавров и допълни: „Това отговаря на взаимния стремеж да изведем нашето взаимноизгодно делово партньорство на ново равнище. Днес потвърдихме това.“

„В последно време успяхме да стартираме цяла редица успешно функциониращи съвместни проекти в сферата на промишлеността, минното дело, селското стопанство“, каза Лавров. Той отбеляза, че „в Бурунди работят няколко руски компании. На свой ред в Русия бе открито представителство за продажба на бурундийски чай и кафе, което функционира доста успешно. Споразумяхме се да продължаваме да поддържаме преки контакти между представители на бизнеса, включително в перспективни направления на сътрудничеството на регионално ниво. В частност има добри планове за развитие на цяла редица съвместни проекти в Бурунди от страна на Мордовия“, каза руският външен министър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!