Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократите нанесоха удар на Тръмп на местни избори

| обновено на 06.11.19 в 14:56
Тръмп даде рамо на Мат Бевън с митинг в Кентъки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските демократи осъществиха пробив на щатски избори, което се смята за удар срещу президента Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

Демократът Анди Бешър обяви победа на изборите за губернатор на Кентъки след напрегната надпревара в консервативния щат.

Междувременно демократите поеха пълен контрол над законодателния орган във Вирджиния за първи път от 20 години.

Резултатите са сочени за тест за политическите настроения преди президентските избори догодина.

Но републиканците удържаха победа във вота за губернатор на Мисисипи след оспорвана битка.

Губернаторите в американските щати оглавяват изпълнителната власт в на местно ниво.

В Кентъки Бешър обяви победа над настоящия републикански губернатор Мат Бевън, след като окончателните резултати му дадоха преднина от 0,4%.

Бевън (52 г.) заяви, че няма да отстъпи, позовавайки се на неуточнени „нередности“.

Загубата се смята за спънка за Тръмп, който се опита да мобилизира подкрепата за Бевън с митинг в Кентъки в понеделник вечерта.

В реч пред хиляди привърженици президентът заяви, че загуба на Бевънби била определена от критиците му като „най-голямата загуба в историята на света“.

Тръмп спечели щата на изборите през 2016 г. и настоя, че Бешър е „твърде екстремен и твърде опасен“, за да управлява Кентъки.

Въпреки загубата републиканците спечелиха победа в пет други вота в Кентъки, включително за главен прокурор на щата.

Междувременно във Вирджиния демократите надделяха над републиканците в двете камари на местния парламент. 

За първи път от четвърт век насам демократите се сдобиха с местната власт във Вирджиния. Смяната в посоката на един традиционно червен щат дава надежда на критиците на Тръмп при изборите за президент следващата година. Анализатори отбелязват голямата избирателна  активност като един от факторите за резултатите.

Демократите смятат да използват момента за прокарване закони за контрола на оръжията, финансиране на общественото образование и за покачване на минималната работна заплата.

Федералните агенции, които отговарят за сигурността по изборите казват, че гласуването е минало плавно. Сигурността по изборите се гледа под лупа след обвиненията към Русия за намеса в кампанията за президентските избори през 2016 г.

Според различни агенции, сред които ФБР и Департамента по национална сигурност, няма следи от действия, които са попречили на избирателния процес.

Властите в САЩ смятат, че в Русия, Китай и Иран ще се опитат да се намесят в бъдещи избори било то с хакерски действия или опит за повлияване на избирателите посредством социалните мрежи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!