Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на продажбите на дребно в ЕС, еврозоната и в България през септември

През септември продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС нараснаха за втори пореден месец, макар и доста по-скромно за разлика от август, благодарение най-вече на повишение при продажбите на автомобилни горива, показват най-нови данни на Евростат. В същото време продажбите на дребно в България успяха да компенсират напълно тяхното понижение от предходния месец.

През септември търговията на дребно в еврозоната се увеличи с 0,1% спрямо август, когато нарасна с 0,6%, като продажбите на автомобилно гориво скочиха с 0,4%, а продажбите на нехранителни стоки се повишиха с 0,1%, докато тези на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се понижиха с 0,4 на сто. Очакванията на финансовите пазари бяха за запазване на продажбите на дребно на нивото от предишния месец.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се ускори до 3,1% от 2,7% през август и прогноза за по-скромен растеж от 2,4 на сто.

В рамките на целия ЕС продажбите на дребно се повишиха през миналия месец с 0,2% спрямо август, когато нараснаха с 0,3%, като на годишна база техният растеж се подобри до 3,2% от 2,8% през последния летен месец.

В същото време Евростат отчете отскок при продажбите на дребно в България с 0,3% след техен спад с 0,3% през август, когато те се свиха за пръв път от месец май насам.

На годишна база растежът при продажбите на дребно в България се ускори през септември до 2,6% от 2,0% през предходния месец, но все още остава далеч под юлския годишен растеж с 3,8% (най-здраво повишение от ноември 2018-а година насам).

Данните за продажбите на дребно са важен индикатор за вътрешното търсене и потребление в рамките на Европа, като те намират подкрепа от много ниските нива на безработица, от рекордно ниските лихви и от постепенно нарастване на заплащането на труда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна