Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: Германия е просто една от 19-те членки на еврозоната

Не съм "гълъб" или "ястреб", а се определям по-скоро като "бухал“

Кристин Лагард се определи като "бухал" по отношение на политиката на ЕЦБ

Германия е само една от 19-те държави в еврозоната и Европейската централна банка има нужда всички тях да бъдат "на борда" с решенията за паричната и лихвената политики, заяви новият президент на ЕЦБ пред германския седмичник "Ди Цайт".

В интервюто си за "Ди Цайт", части от които бяха публикувани в сряда, г-жа Лагард тържествено обеща да се противопостави на опитите да я класифицират като "гълъб" или "ястреб", посочвайки вместо това, че тя се определя като "сова".

Играта с думи е свързана с факта, че според финансовия жаргон "гълъб" е централен банкер, който настоява за понижаване на лихвите и за по-големи стимулиращи икономиката мерки, докато "ястреб" е този, който настоява за по-затегната лихвена политика (за повишаване на лихвите и спиране на покупките на облигации, известни като "количествени улеснения").

Заставането на Кристин Лагард начело на ЕЦБ след следи много внимателно за сигнали, дали тя ще се отклони или не от стимулиращата парична политика, предприета от нейния предшественик Марио Драги (политика на много ниски лихви и на програми за покупки на еврооблигаци и за евтино кредитиране на търговските банки), която политика срещаше сериозни критики от по-богатите северни страни-членки на еврозоната като Германия и Холандия.

"Германия е важна, но тя е една от 19-е държави в еврозоната“, посочи Лагард пред немското издание и допълни: "Да, тя е голяма икономика, но всички останали също трябва да бъдат на борда на централната банка при вземане на решения".

Представителите на Германия в Управителния съвет на ЕЦБ, както и много политици и икономисти в страната бяха силно критични към "гълъбовата" политика на ЕЦБ при Драги на отрицателни лихви и на огромни по размер покупки на еврооблигации, известни като програма за "количествени улеснения".

Кристин Лагард обаче желае да заобиколи опитите да я определят като "гълъб" или "ястреб" по отношение на бъдещата политика на ЕЦБ.

"Надявам се да бъда бухал. Харесвам птиците от рода на совите. Те са много мъдри животни “, каза тя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна