Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илюстрациите на Любен Зидаров от романите за Хари Потър в галерия на открито

7
Любен Зидаров
Снимка: Ани Петрова

20 години от излизането на "Хари Потър" на български език отбелязва издателство „Егмонт" със свое ново издание и нов коричен дизайн. Най-четената поредица в света, издадена в повече от 500 милиона екземпляра, излиза с авторски корици от изключителния български илюстратор Любен Зидаров.

Любен Зидаров – българският илюстратор на поредицата – има повече от седемдесет години активна творческа дейност, през които е илюстрирал над 200 заглавия от българската и световна литературна класика. Зидаров е един от малкото илюстратори в света, художествено превъплътил и историята за Хари Потър при подкрепата на Дж. К. Роулинг.

От 7 ноември в градинката на „Кристал“ творби на Любен Зидаров към седемте юбилейни издания на "Хари Потър" ще бъдат показани в галерия на открито. Изложбата представя майсторския и нестандартен подход в работата на именития български художник по отношение на книжния феномен „Хари Потър“ и ще продължи до 17 ноември, включително. 

Отбелязването на двадесетата годишнина от издаването на първата книга от поредицата „Хари Потър“ ще продължи до 13 ноември 2020 г. с още вълнуващи събития и изненади, посветени на магията на книгите и четенето за всички възрасти.

Фоторепортерът на БНР Ани Петрова е единственият фотограф, запечатал част от процеса по създаване на новата, юбилейна корица на Хари Потър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна