Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отрече да е изпращала наемници в Либия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отрече днес американски медийни съобщения, че е изпратила в Либия наемници от частната военна компания „Вагнер“, предаде АФП.

„Ню Йорк таймс“ съобщи във вторник, че около 200 руски бойци от Вагнер, включително снайперисти, са пристигнали в Либия през последните 6 седмици. Смята, се че компанията е контролирана от приближения на Владимир Путин Евгений Пригожин.

През последните години Москва сключи серия от военни сделки с африкански страни и хиляди военни наемници се смята, че работят на континента.

Вагнер е в черен списък на американското финансово министерство от 2016 г. за „наемане и изпращане на военни в подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна“.

Заместник външният министър на Русия Сергей Рябков категорично отрече информацията на „Ню Йорк таймс“.

„Действаме в интересите на либийския мирен процес“, каза той днес и допълни: „Не смятаме, че има основания за подобен род твърдения, предположение, но това не е първият път, в който американските медии разпространяват подобен род небивалици, злонамерени слухови и измислици по наш адрес“, каза Рябков пред журналисти в хода на работна визита в Израел. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!