Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал с новия шеф на европейската дипломация

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия получи днес многобройни въпроси за гаф в Туитър на следващия върховен представител за външната политика и сигурността, а понастоящем външен министър Жозеп Борел, който публикува чувствителна документ на британските власти, предаде АФП.

Документът, който не е предназначен да има публичен достъп, свързана с испанско искане за арест и екстрадиция от Великобритания на каталунски политик – Клара Понсати, която работи в шотландски университет.

Той съдържа британско запитване, направено през базата данни за сътрудничество на ЕС за Шенгенското пространство (SIRENE), в което се иска повече информация в подкрепа на испанската заповед и се разкриват част от личните данни на Понсати.

Борел го публикува в акаунта си в Туитър в сряда и по-късно го изтри, но не и преди да бъде копирано от каталунската евродепутатка Диана Рибер, която се оплака в ЕК и настоя Борел да бъде отстранен от бъдещия си пост на първи дипломат на ЕС.

Говорителката на Еврокомисията Мина Андреева заяви пред репортери днес, че „има ясни правила с оглед на достъпа и използването на Шенгенската информационна система…и ние ще очакваме всеки да спазва буквата и духа на тези правила, особено изискванията за конфиденциалност“.

Но според нея конкретният въпрос е свързан с Испания и не трябва да се отразява на бъдещия пост на Борел в ЕК. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна