Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания успя да избегне рецесията преди парламентарните избори

Британската икономика се върна на пътя на растежа през третото тримесечие след свиване през второто тримесечие, избягвайки навлизането в рецесия преди парламентарните избори в Обединеното кралство, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания нарасна през периода юли - септември с 0,3% спрямо второто тримесечие, когато се понижи с 0,2% (икономически спад за пръв път от 2021-а година насам), докато очакванията на финансовите пазари на Английската централна банка бяха за малко по-добра експанзия от 0,4 на сто.

На годишна база британският икономически растеж обаче се забави през третото тримесечие до 1,0% от 1,3% през предходните три месеца и очаквания за повишение с 1,1%, отбелязвайки най-слаба експанзия от началото на 2010-а година.

По този начин икономиката на Обединеното кралство продължава да губи растежния си импулс след проведения през юни 2016-а година референдум в подкрепа на Брекзит, като преди него британският БВП нарастваше годишно с повече от 2 на сто.

Подкрепа за представянето на британската икономика през третото тримесечие оказа нарастването с 0,4% на доминиращия сектор на услугите, с 0,6% на строителството и с 0,3% на държавните разходи. В същото време производството остана на нивото от предходните три месеца, а селскостопанското производство се сви с 0,2 на сто.

"БВП нарасна стабилно през третото тримесечие, главно благодарение на силния растеж през месец юли. Секторът на услугите отново изигра водеща роля за икономическата експанзия, като и строителството се представи добре. Производството обаче не успя да отбележи растеж, като спадът в редица производствени отрасли беше компенсиран от производството на автомобили, което отбеляза отскок след априлското му спиране", посочи британската статистика ONS.

В рамките само на септември БВП на Великобритания се понижи с 0,1% след спад с 0,2% през август и солиден растеж с 0,4% през юли. През септември индустриалното производство се понижи с 0,3% след спад с 0,7% през август и отбеляза спад на годишна база с 1,4% след понижение с 1,8% през предходния месец. Промишленото производство пък се понижи през септември с 0,4% на месечна база (след спад с 0,7% през август) и с 1,8% на годишна база (след спад с 1,6% през август).

В същото време строителството се сви през септември с 0,2% след повишение с 0,1% месец по-рано и нарасна с 0,5% на годишна база (след ръст с 1,8% през август). Секторът на услугите пък остана на нивото от септември.

В рамките на трите месеца до края на август индустриалното производство се сви с 0,4%, но в същото време секторът на услугите нарасна с 0,4%, а строителството - с 0,1% на сто. Именно разширяването на сферата на услугите допринесе за изненадващото нарастване на БВП през периода юни - август с 0,3% спрямо периода май - юли.

Данните за БВП на Великобритания през третото тримесечие бяха представени в момент, когато започна предизборната битка преди насрочените за 12-ти декември предсрочни избори, след като договореното от премиера Борис Джонсън ново Брекзит споразумение с ЕС не беше одобрено от британския парламент и това наложи ново отлагане на Брекзит с три месеца (от 31-ви октомври 2019-а за 31-ви януари 2020-а година).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна