Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС съгласува санкции срещу Турция

Карта, предоставена от Министерството на енергетиката на Кипър, с всички издадени досега лицензи.

Външните министри на ЕС съгласуваха днес икономически санкции срещу Турция заради газовите проучвания на страната край Кипър, с което създадоха правна рамка за забрани за пътувания и замразяване на активи. Конкретни имена все още не са посочени, предаде Ройтерс.

Решението отразява по-широкото влошаване на връзките на ЕС с Турция и има за цел да накаже Анкара за нарушаването на морската икономическа зона на Кипър. По-рано няколко европейски правителства прекратиха продажбите на оръжие за Турция заради военната ѝ офанзива в Сирия.

Турция, която е официален кандидат за членство в ЕС, настоява, че сондажите се извършват в собствения ѝ шелф или в райони, върху които имат права кипърските турци.

Със становището си евроминистрите „правят възможно санкционирането на индивидуални или юридически лица, отговорни или въвлечени в неразрешените сондажи в Източното Средиземноморие“.

Двама европейски дипломати заявиха, че този подход дава на Турция шанс да прекрати „незаконните“ дейности преди влизането на мерки в сила.

Ако санкции бъдат наложени, замразяване на активи и забрани за пътувания вероятно ще бъдат наложени над турската армия и капитани на сондажни кораби. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна