Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гамбия заведе дело за геноцид срещу Мианма

Бежански лагер с рохинги в Бангладеш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малката западноафриканска нация Гамбия заведе дело в Международния съд на ООН с официално обвинение към Мианма в геноцид на мюсюлманското малцинство от рохинги в азиатската държава, предаде Би Би Си.

Съдът на ООН обичайно разрешава спорове между държави.

Миналата година ООН публикува критичен доклад за насилието в Мианма, в който заявява, че военните лидери на страната трябва да бъдат съдени за геноцид.

Правителството отрича военните да са извършвали подобни престъпления.

Хиляди рохинги бяха убити, а над 700 000 други избягаха в съседен Бангладеш по време на военна операция в населената предимно с будисти държава през 2017 г., която започна след атака над полицейски пост с 9 жертви.

Според ООН „тактиките на армията са били непропорционални на реалните заплахи за сигурността, а военната необходимост не може да оправдае безразборни убийства, изнасилвания, нападения  и опожаряване на цели селища“.

Мианма отхвърля този доклад.

Гамбия е завела делото днес. Страната, която е предимно мюсюлманска, е подкрепена от 57-членната Организация за ислямско сътрудничество и от екип международни адвокати.

Абубакар Тамбаду, главен прокурор и министър на правосъдието на Гамбия е начело на тези усилия. По-рано той е бил част от Международния трибунал за Руанда, разследвал геноцида там през 1994 г.

Тамбаду разказа пред Би Би Си миналия месец, че бил мотивиран да действа, след като чул истории за брутални убийства, изнасилвания и мъчения от оцелели по време на визита в бежански лагер на рохинги в Бангладеш.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!