Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо отстъпление на Уолстрийт от петъчните рекордни върхове

Американските пазари на акции се оцветиха в червено след старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, тъй като президентът на САЩ Доналд Тръмп охлади част от инвеститорския оптимизъм относно предстояща търговска сделка с Китай.

Надеждите за скорошно подписване на "първа фаза" от търговското споразумение между Вашингтон и Пекин, което да сложи край на 16-месечната търговска война бяха в основата на стабилното поскъпване на американските акции през последните седмици на търговия и за нарастването в петък на трите основни американски фондови индекси до рекордни върхове.

През уикенда обаче Доналд Тръмп посочи, че търговските разговори с Китай вървят "много добре", но подчерта, че Съединените щати ще сключат сделка с Пекин, само ако това е вярното споразумение за Америка. Тръмп също така каза, че е имало "некоректна" информация за готовността на САЩ да вдигне китайските тарифи като част от "първата фаза" на търговското споразумение. Подобни коментари бяха направени от президента на САЩ и в петък, опровергавайки по този начин  информация от по-рано миналата седмица на китайското министерството на търговия, според която Вашингтон и Пекин са се съгласили на поетапна и пропорционална отмяна на двустранните мита като част от "първата фаза" на търговска сделка.

Подновената несигурност около предстояща търговска сделка между САЩ и Китай, както и новото влошаване на напрежението в Хонконг допринасят за негативния старт на търговията на Уолстрийт в понеделник.

Индексът DJIA се понижава с около 120 пункта (с 0,43%), широкият индекс S&P500 - с 0,35%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,3%, след като в петък те затвориха в поредни рекордни нива съответно от 27 681,20 пункта, от 3 093,08 пункта и от 8 475,31 пункта и в рамките на отминалата седмица поскъпнаха с между 0,8% и 1,2%.

Търговията на Уолстрийт е относително вяла и в по-малки от обичайното обеми с оглед на Деня на ветераните, който е официален празник в САЩ и в който остава затворен американския облигационен и дългов пазар.

Десет от 11-те основни секторни индекса на S&P500 се търгуват на червена територия, като най-голямо понижение от 0,9% бележи енергийния подиндекс на фона и на днешното поевтиняване на петролните фючърси.

Подновените въпросителни относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай се отразяват по-негативно и на индустриалния подсектор на S&P500, като той се понижава с 0,6% и на суровинния подсектор (спад с 0,43%).

Понижение с 0,45% бележат акциите на Boeing Co., след като авиокомпаниите American Airlines Group и Southwest Airlines Co. обявиха поредно удължаване на срока на принудително приземяване на самолетите 737 Max за началото на март 2020-а година. Това се отразява дори още по-негативно на техните акции, които поевтиняват съответно с 1,35% и с 1,02%.

Акциите на китайския гигант Alibaba, листвани на американската борса, поевтиняват с 1,4% въпреки мащабните по размер онлайн продажби през днешния т.нар. Singles Day - най-големият 24-часов шопинг празник, популярен сред младите китайци, който е еквивалент на американския "Черен петък". Според последни данни, в рамките на днешния ден са били продадени стоки през електронните платфирми за търговия на Alibaba за рекордните 38,4 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна