Eмисия новини
от 02.00 часа

"Континентал" със загуби за 2 млрд. евро и мрачни перспективи пред автомобилната индустрия

Голямата немска компания за производство на автомобилни гуми "Континентал" (Continental AG) отчете загуби от близо 2 млрд. евро през последното тримесечие и прогнозира, че глобалното автомобилно производство ще остане в най-добрия случай без промяна през следващата година.

Компанията, която е 4-та в света при производство на гуми, не очаква съществено подобрение на световното производство през следващите пет години, заяви нейният финансов директор Волфганг Шефер и добави: "В най-добрия случай, ние предвиждаме колеблив тренд при в световното производство на автомобили през 2020-а година".

"Континентал" очаква темповете на производство в Китай, Европа и Северна Америка да продължават да намаляват през четвъртото тримесечие на настоящата година. Производството на леки и на лекотоварни автомобили в световен мащаб се очаква да се свие с около 6%, допълни Волфганг Шефер.

Немската компания предупреди още през миналата седмица, че нейните печалби за третото тримесечие ще бъдат засегнати  от такси и разноски в размер на 2,5 млрд. евро в резултат на спада в световното производство на автомобили. Печалбата преди лихвите и облагането с данъци през третото тримесечие се превърнаха в загуби за 1,97 млрд. евро спрямо печалба за 626,1 млн. евро през същото тримесечие година по-рано. Коригираната печалба преди олихвяване и данъци (EBIT) пък спадна с цели 20% до 614,5 млн. евро.

Въпреки това компанията "Континентал" подкрепи своите досегашни финансови насоки за годината. "Ако погледнете нашите чисто оперативни резултати, през третото тримесечие постигнахме доста добри резултати“, отбеляза г-н Шефер.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от