Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 бивши външни министри зоват ЕС да интегрира Западните Балкани

Снимка: informo.bg

Десет европейски бивши външни министри са изпратили писмо до Европейския съюз, в което го призовават да преодолее вътрешните несъгласия по въпроса за разширяването си със страните от Западните Балкани, съобщава БТА като цитира гръцки медии. Писмото е било съставено по инициатива на бившия гръцки дипломат номер едно Никос Кодзиас.

Освен от Кодзиас, документът е подписан от бившите ръководители на дипломацията на Германия Зигмар Габриел, на Австрия - Карин Кнайсъл, на Северна Македония  - Никола Попоски, на Черна гора - Игор Лукшич, на Хърватия - Весна Пусич, на Албания - Дитмир Бушати, на Кипър - Йоанис Касулидис, на България - Кристиан Вигенин и Горан Свиланович – бивш югославски министър.

В писмото си дипломатите заявяват, че "упоритото противопоставяне на започването на присъединителни преговори с Албания и Северна Македония, въпреки препоръките на Европейската комисия и волята на голямото мнозинство от страните-членки на ЕС и на Европейския парламент, поставя под заплаха останалото влияние на ЕС в непосредственото му обкръжение, като поставя под съмнение и способността му да въздейства върху стратегическите процеси и стабилността в Югоизточна Европа".

Според подписалите писмото ЕС трябва "да преразгледа творчески ролята си в новата международна среда“, "да действа самостоятелно в тази среда и да укрепи външната си политика и отбранителните си способности".

Отказът от започване на присъединителни преговори представлява предвестник на вътрешни проблеми в Северна Македония и Албания, подкопава преговорите между Сърбия и Косово и засилва центробежните сили в Босна и Херцеговина, допълват бившите външни министри.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна