Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордания осуетила атентати срещу американското и израелското посолство  

Йорданският крал Абдула II на среща с йордански военни
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Йорданското разузнаване е осуетило терористични атаки срещу посолствата на САЩ и Израел в Аман, както и срещу американски военнослужещи, разположени във военна база в Южна Йордания, предаде БТА.

Ройтерс и ТАСС цитират държавния в. "Ар Рай", според който са разкрити плановете на двама заподозрени, възнамерявали да атакуват целите си с автомобили, с използване на огнестрелни оръжия и ножове. При разследването е била установена връзката на двамата екстремисти с "Ислямска държава" (ИД), от която получавали инструкции.

Заподозрените били задържани още през юли, но плановете им за атаки срещу посолства станаха публично достояние едва днес. Според вестника терористите са се опитвали да привлекат в ИД млади хора с радикални убеждения, които да използват при терористични атаки.

Заподозрените ще бъдат изправени пред йорданския съд за национална сигурност, пише още "Ар Рай", като припомня, че десетки джихадисти в момента изтърпяват дълги присъди в йордански затвори.

Крал Абдула Втори, който е съюзник на Запада в борбата срещу ислямския екстремизъм, е сред близкоизточните лидери, които са най-твърди в противопоставянето срещу заплахата от радикалните групировки, отбелязва Ройтерс.

ТАСС припомня, че йорданските спецслужби са предотвратили миналата година атаки на ИД срещу централите на силовите ведомства и търговски центрове, а също и срещу ислямски богослови с умерени възгледи. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени