Eмисия новини
от 02.00 часа

Значително подобряване на инвеститорските икономически нагласи в Германия през ноември

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобриха изненадващо силно през ноември, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew. В същото време оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия също се подобриха, но по-сдържано, спрямо октомврийското 9-годишно дъно.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, нарасна силно през ноември до -2,1 пункта от -22,8 пункта през октомври и при очаквания за по-слабо повишение към -13,0 пункта. Въпреки това рязко повишение индексът остава далеч под негово дългосрочно осреднено ниво от 21,0 пункта.

Силното подобрение на индекса на бъдещите очаквания е предпоставка за по-благоприятни перспективи пред най-голямата европейска икономика с оглед на неотдавнашните развития по отношение на търговските конфликти.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се подобри по-сдържано през ноември до -24,7 пункта от -25,3 пункта през октомври (най-слабо ниво от април 2010-а година), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за негово повишение към -22,0 пункта.

"Нараства надеждата, че международната икономическа среда ще се подобри в близко бъдеще, което обяснява рязкото покачване на инвеститорските нагласи през ноември", отбеляза президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах и добави: "Междувременно шансовете за споразумение между Великобритания и ЕС, което да осигури контролирано оттегляне на Обединеното кралство (Брекзит със сделка), се увеличиха забележимо. Наказателните тарифи на САЩ върху вноса на автомобили от ЕС са също по-малко вероятни спрямо прогнозите преди няколко седмици. По-вероятно изглежда и скорошното постигане на търговско споразумение между САЩ и Китай".

Нагласите на германските финансови експерти по отношение на икономическото развитие на еврозоната също отбелязват солидно подобрение, като съответният ZEW индекс на бъдещите очаквания нарасна през ноември до -1,0 пункт от -23,5 пункта през октомври, докато индексът за текущата икономическа ситуация в региона на единната валута също нарасна стабилно до -19,6 пункта от -26,4 пункта месец по-рано.

Значително нарастване отчитат и очакванията за развитието на инфлацията и на краткосрочните лихвени проценти в еврозоната. Инфлационният индекс скочи през ноември до 12,2 пункта спрямо 1,0 пункт месец по-рано. Показателят, оценяващ инвеститорските очаквания за краткосрочните лихви, също нарасна силно с цели 13,4 пункта до -11,7 пункта, въпреки че по-голямата част от участниците в проучването (или 84,1%) прогнозират, че лихвените ставки в еврозоната ще останат непроменени през следващите шест месеца.

Резултатите се базират на последното ежемесечно проучване на института Zew сред близо 300 експерти от банки, застрахователни компании и от финансови отдели на избрани корпорации.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Икономическата 2019-а не е розова

публикувано на 15.12.19 в 10:31