Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: ЕС трябва да бъде доверена трета страна в отношенията между САЩ и Китай

| обновено на 12.11.19 в 18:44
Изказване на Еманюел Маркон на Парижкия мирен форум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон откри втория пореден Парижки форум за мир. Учреден миналата година по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, форумът има за цел да отстоява многополюсния модел и световния диалог. 

"Мисля, че международната ни система е в безпрецедентна криза" - каза френският президент Еманюел Макрон на откриването на форума за мир, свикан, за да търси проекти за организация на света и отговори на проблемите на планетата. 

На форума се събраха държавни ръководители от трийсетина страни, отсъстват обаче представители на САЩ, а Русия бе представена от външния си министър. Президентът Макрон наблегна на защитата на многополюсния модел и определи Европа като негова лаборатория. 

"Европа несъмнено е мястото, където най-добре се знае цената на сътрудничеството или по-скоро тази на не-сътрудничеството" - подчерта той, предупреждавайки за риска от възраждането на едностранната политика.

Макрон се обяви срещу "свенливостта и лицемерието" на онези, които не виждат слабостта на международните огранизации, очевидно в отговор на критиките за изказването му, че НАТО е  в състояние на мозъчна смърт. Той подчерта ролята на участващите граждански и бизнес организации, без които според него световните проблеми няма да намерят отговор. Миграцията, климатът, дезинформацията и социалните неравенства са сред обсъжданите проблеми. 

Събитието е повод за дипломатически разговори. След срещата си със сръбския президент Вучич по темата за европейската интеграция и идеята за "Мини Шенген" на Западните Балкани, Макрон трябва да разговаря и с президента на Северна Македония Пендаровски, който "очаква жест за присъединяване към ЕС" месец след ветото на Париж за преговори, както припомня изданието "Льо Монд". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна