Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пневмония погуби над 800 000 деца под 5 години през 2018-а

Пневмонията е предизвикала смъртта на едно дете под 5-годишна възраст на всеки 39 секунди миналата година, алармират УНИЦЕФ и още 5 организации, сред които неправителствената "Спасете децата".

В съвместно комюнике организациите призовават да се вземат глобални мерки срещу пневмонията, която е причинила по-голяма детска смъртност в сравнение с която е да било друга инфекция.

"Тази остра респираторна инфекция е отнела живота на над 800 000 деца под 5-годишна възраст миналата година", се казва в документа.

"Това е забравена глобална епидемия, срещу която трябва да има спешен международен отговор", казва Кевин Уоткинс от "Спасете децата".

Според данни на Световната здравна организация пневмонията е виновна за 15 процента от смъртните случаи сред децата под 5-годишна възраст в света.

Тя може да бъде причинена от бактерии, вируси или микроскопични гъбички. При пневмония алвеолите на белите дробове се изпълват с гной и течности, които затрудняват дишането

Над половината от дължащите се на пневмония смъртни случаи при децата са регистрирани в 5 страни - Нигерия, Индия, Пакистан, ДР Конго и Етиопия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени