Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ексшеф на венецуелско разузнаване изчезна в Испания преди екстрадиране в САЩ

Ген. Уго Карвахал при напускането на предварителния арест в Мадрид в средата на септември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият шеф на военното разузнаване на Венецуела изчезна в Испания дни след като съд одобри искането на САЩ за екстрадирането му по обвинения в наркотрафик, предаде АФП.

Той се издирва, заяви говорителка на испанската национална полиция, визирайки ген. Уго Армандо Карвахал.

Правосъдни източници съобщиха, че полицията отишла в къщата му в Мадрид след решението на съда в петък, но не го открила.

В средата на септември испанския национален съд отхвърли искането на САЩ за екстрадиция на Карвахал, който бе шеф на разузнаването при бившия президент Уго Чавес. Вместо това бе наредено той да бъде освободен след 5 месеца в предварителния арест.

Съдът обаче промени решението си в петък, като уважи обжалването на прокуратурата. Подробности по решението още не са огласени публично.

Карвахал, наричан „Пилето“  бе разжалван от администрацията на президента Николас Мадуро, след като подкрепи Хуан Гуайдо, когато през февруари се обяви за временен президент.

Той след това избяга с лодка в Доминиканската република, преди да се прехвърли в Испания.

Карвахал отдавна е издирван от САЩ по подозрение, че подкрепял наркотрафика на колумбийските партизани от ФАРК. В обвинителния акт от 2011 г. се посочва, че той координирал транспортирането на над 5,6 тона кокаин от Венецуела към Мексико през 2006 г., като дрогата в крайна сметка трябвало да отиде в САЩ.

Той отрича връзки с наркотрафика и ФАРК.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна