Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гугъл" се разследва заради събиране на милиони лични медицински данни в САЩ

Службата за граждански права към Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на Съединените щати започна разследване на интернет компанията "Гугъл" (Google) относно събирането и обработката на здравни и медицински лични данни на милиони американци по прокет "Славей", който е в сътрудничество с втората по големина здравна система в страната - Ascension, чиято оперираща верига обхваща над 2600 болници в 23 американска щата, съобщава във вторник "Уолстрийт джънръл".

"Ние ще се стремим да научим повече информация за това масово събиране на медицински записи на милиони американци, за да гарантираме, че това партньорство е напълно в съответствие със Закона за защита и достъп до медицинските данни на пациентите (HIPAA) от 1996-а година", заяви пред финансовото издание директорът на Службата за граждански права към здравното министерство на САЩ Роджър Северино.

"Докато новата технология е многообещаваща за подобряване на резултатите от здравеопазването, поверителността и сигурността на здравните данни на пациентите не трябва да бъде жертвана за постигането на тази цел", допълни той.

Повод за стартиралото разследване е сключването на сделка на втората по големина здравна компания в САЩ - Ascension с компанията-майка на "Гугъл" - Alphabet Inc. за съхраняване на медицински записи в т.нар. "облачно хранилище" на около 50 милиона пациенти в една база данни, включително имената на пациентите и датите на раждане, както и техните лабораторни тестове, лекарско  диагностициране, история на лекарствата и хоспитализация, както и тяхното фактуриране.

"Облачното хранилище" и свързаните с него "изчисленията в облак" (cloud computing) са компютърни (изчислителни) услуги, предоставяни на потребител чрез отдалечен компютър, към който потребителят се свързва чрез интернет или чрез специална комуникационна лини към обща база за съхранение на данни.

Това разследване от страна на американските регулатори стартира, след като във вторник именно "Уолстрийт джърнъл" съобщи за подобно събиране от "Гугъл" на лични медицински данни и информация на милиони американци. Тогава от компанията посочиха, че данните за пациентите "не могат и няма да бъдат комбинирани с каквито и да било данни за потребителите на услугите на "Гугъл".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени