Eмисия новини
от 07.00 часа

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България в Намибия

Външният министър Екатерина Заравиева и намибийската ѝ колежка Нетумбо Нанди-Ндаитва, чийто син е студент в България.
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес между Намибия и България пред представители на правителството на африканската страна, съобщи днес МВнР

В рамките на своето двудневно официално посещение и след срещите си с президента Хаге Готфрид Гейнгоб и премиера Сара Кугуингелуа, българският първи дипломат проведе обстойни консултации със своя колега - вицепремиера и министър на международните отношения и сътрудничеството г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва. От намибийски страна в срещата се включиха още министърът на финансите, на околната среда и туризма, на икономическото планиране, зам.-министърът на висшето образование, обучението и иновациите, зам.-министърът на вътрешните работи и миграцията.

 „Голяма чест за мен е да съм първият външен министър на България, посетил вашата страна. Земеделието, хранителната промишленост и фармацевтичната индустрия, включително производството на лекарства за ветеринарната медицина, са сред секторите, в които може да си партнираме”, каза Захариева. Тя изтъкна, че отношенията ни имат потенциал и в енергетиката, тъй като България вече е натрупала експертиза във възобновяемите енергийни източници, които Намибия също има планове за експлоатира.

„Може да ви предадем нашия опит във финансирането на стартиращи бизнес компании и в иновациите. Предлагаме много добро висше образование по информационни технологии и аграрно инженерство“, изтъкна българският вицепремиер.

„По време на нашата борба за самоопределение и независимост вие ни оказахте незабравима помощ - България обучи в своите университети редица представители на нашето освободително движение, които сега заемат ръководни постове в държавното управление или в частния бизнес“, каза вицепремиерът и външен министър на Намибия г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва.

Тя изрази очакване за ръст на търговията, за посещения на български бизнесмени, за инвестиции в селското стопанство, минната индустрия, както и проучване на българския опит в подобряването на услугите в сферата на туризма.

По информация на българското Министерство на образованието и науката у нас в момента се обучава само един български студент от Намибия, а вицепремиерът и външен министър на Намибия разкри кой е той - нейният син. Тя изяви желание повече младежи да го последват и да възстановят една традиция, благодарение на която България днес има много свои приятели в държавната администрация и частния бизнес на Намибия.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от