Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската отмяна на забраната за внос на домашни птици от САЩ ще увеличи износа с 1 млрд. долара

Снимка: Архив

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър и министърът на земеделието Сони Пердю заявиха в четвъртък, че приветстват решението на Китай да отмени почти петгодишната забрана за внос на домашни птици от САЩ, добавяйки, че това ще увеличи американския износ с 1 млрд. долара годишно.

"Китай е важен експортен пазар за американските птицевъди и смятаме, че те вече ще могат да изнасят птици и птичи продукти за Китай на стойност над 1 млрд. долара всяка година", посочи Робърт Лайтхайзър.

Земеделският министър Сони Пърдю също похвали решението, като заяви, че "американските производители са най-продуктивни в света и е от решаващо значение те да могат да продават своето производство на потребители в други части на земното кълбо". "Китай е важен пазар и Вашингтон трябва да подобри достъпа до такива пазари", отбеляза Пердю.

По-рано в четвъртък Генералната митническа администрация на Китай официално премахна забраната на внос от САЩ на месо и яйца от домашни птици, която забрана стартира през 2015 година след избухналата тогава епидемия от птичи грип.

Този ход се счита като жест на добра воля от страна на китайското правителство на фона на търговските преговори със САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна