Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл от Фед: Новите мита отслабиха промишлеността на САЩ

Джером Пауъл, шеф на Фед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в четвъртък, че смята, че ответните наказателни митнически тарифи, които САЩ и Китай си наложиха едни на други, са една от ключовите причини за рецесията в промишления сектор на САЩ

Отговаряйки за втори ден на въпроси на Съвместната икономическа комисия на Конгреса, Джером Пауъл посочи, че не вижда забавянето на промишленото производството да "се разпространява" към останалата част на американска икономика.

"Все още не виждаме подобно негативно разпространение, но това е риск, който наблюдаваме много внимателно", посочи той в показанията си пред Бюджетната комисия на Конгреса.

Председателят на Фед отбеляза, че икономиката на САЩ се движи в най-голяма степен от американския потребител, тъй като потребителските разходи формират 70% от икономиката и представляват нейната "най-здрава" част. "70% от икономиката, която е потребителска, е здрава, с високо доверие, ниска безработица, а заплатите се увеличават“, каза шефът на Фед и добави: "Именно това движи икономиката".

Той отбеляза, че икономиката на САЩ се намира на умерен път на растеж, който е устойчив. "Бих казал, че тази експанзия се намира на устойчива основа и ние не виждаме предупредителни сигнали, появили се в други цикли".

Джером Пауъл все пак намекна, че е възможно тарифната война между САЩ и Китай на някакъв по-късен момент да повлияе на потребителското доверие на американците, но засега няма нищо такова.

"Размерът на тарифите не е толкова голям по отношение на цялостната икономика. Ако обаче всички те бъдат приложени, това ще има по-голям ефект върху цялостната икономика", посочи той.

На въпрос за евентуална икономическа рецесия, Пауъл отговори, че "няма причина и изобщо не виждам да е увеличена вероятността за предстояща рецесия".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна