Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестрото успя да победи Новак след 4 години

Федерер приема овациите на публиката след победата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Роджър Федерер спечели за първи път срещу Новак Джокович от 2015 година. По ирония на съдбата това се случи отново на финалите на АТР в Лондон. Снощи Маестрото спечели с 6:4, 6:3, за да запише 23 успех срещу сърбина в 49-ия мач помежду им. По този начин той направи услуга на най-големия си съперник Рафаел Надал, който ще завърши годината на върха на ранглистата заради загубата на Джокович.

Така швейцарецът се класира за рекорден 16-и път на полуфинал в заключителния турнир, който е печелил също върховите шест пъти. Роджър завърши в група „Бьорн Борг“ с две победи и една загуба, колкото има и Доминик Тийм, но австриецът е първи, защото спечели директния двубоя. Федерер очаква победителя от група „Андре Агаси“, в която мачовете се играят днес и противопоставят Стефанос Циципас на Рафаел Надал и Александър Зверев на Даниил Медведев.

„Не е имало призраци, които да ме тормозят след финала на Уимбълдън, няколко човека от медиите измислиха това“, коментира Федерер след срещата, като визира изпуснатите два мачбола срещу Джокович през юли, които му костваха трофея тогава.

„Освен това не знаех, че не съм побеждавал Новак от толкова време. Не се чувствах обречен, защото бях много близо до успеха в Париж (през 2018 г.) и на Уимбълдън. Ако трябва да съм честен, знаех, че мога да спечеля. Щастлив съм от равнището на играта ми и разбира се винаги е специално да го победа, дори и за това, което се е случило преди“, добави 38-годишният баща на четири деца пред медиите.

Роджър записа 53-а победа за сезона от 62 мача и подобри собствения си рекорд от успехи на финалите на АТР на 59.

Маестрото призна, че със своите треньори Северин Люти и Иван Любичич е обсъждал 75 минути стратегията за двубоя с Новак Джокович. На Федерер му бяха нужни само 73 минути, за да приведе плана в действие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени