Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Форбс": Според проучване София е най-добрият град за живот след пенсиониране в Европа

Статуята на Света София
Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Преместване в Европа за живот след пенсиониране може да е мечта за мнозина, но изборът на идеална локация е труден, коментира в своя публикация сп. "Форбс". И тук идва на помощ ново проучване на компанията за бизнес решения Moneypenny, която е направила класация на най-добрите градове за пенсиониране в Европа въз основа на множество фактори, сред които средната цена на живота, необходимите спестявания и много други подробности.

За целта си Moneypenny е сравнила 50-те най-населени градове в Европейския съюз, вземайки предвид пенсионната възраст, средната цена на наема, наличното свободно пространство, достъп до здравни услуги, брой на фитнеси, кафенета и др.

Така на първо място в класацията за най-добро място за живеене след пенсиониране се оказва столицата на България София, посочва "Форбс".

Средната възраст за пенсиониране в София е по-ниска от другите градове в класацията. Градът е отлична възможност за пенсионери, които искат да разтеглят спестяванията си във времето – минималните необходими за комфортен живот са 148 590 евро, като в други градове тази сума е двойна, че и повече, посочва изданието.

На второ място в класацията е Будапеща, следвана от Загреб, Букурещ и Рим.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна