Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ използват "Ислямска държава" като военен инструмент, смята сирийският президент Асад

Башар Асад, президент на Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че САЩ използват "Ислямска държава" (ISIS) като "военен инструмент", за да атакуват сирийската армия и да не ѝ позволят да се бори с тероризма в страната.

Коментарите бяха публикувани в петък от сирийското президентство, позовавайки се на негови интервюта за руските медии "Русия 24" и "Росия Севодня".

Башар Асад обвини също така и някои от кюрдските групи в сепаратизъм и настоя, че той "никога няма да приеме" разделение на територията на Сирия. Той все пак подчерта, че вярва, че повечето кюрди в страната са "патриоти, които подкрепят държавата си и народа на Сирия, както всяка друга част от сирийското общество".

В интервю за руското издание "Спутни" в четвъртък Асад пък сравни "режима"  в САЩ с нацистка Германия, твърдейки, че този режим се интересува само от кражбата на сирийски петрол. Той също така изрази мнение, че бившите екстремистки лидери Осама бин-Ладен и Абу Бакр ал Багдади са били убити, тъй като американците не са искали те да кажа "истината" за връзките им със "западните разузнавателни агенции".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!