Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка намали нивото на обратната репо лихва

Народна банка на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник Китайската централна банка понижи лихвения процент за обратно изкупуване на операциите на открития пазар за пръв път от октомври 2015 година насам с цел да повиши пазарното доверие и да подпомогне забавящия се икономически растеж.

На своя уебсайт Народната банка на Китай заяви, че намалява седемдневната обратна репо лихва до 2,5% от 2,55%. Обратна репо лихва е нивото на което дадена централна банка взема назаем пари от търговски банки в съответната страна. Това е инструмент на паричната политика, който може да се използва за контрол на паричното предлагане в страната. Увеличаване на обратната репо лихвена ставка ограничава паричното предлагане и обратно - нейното намаляване означава, че търговските банки ще получат по-малко стимули да паркират свободни средства в централната банка, като този начин ще се увеличи пазарното парично предлагане.

Китайската централна банка също така обяви, че инжектира нетни 180 милиарда юана (около 25,68 млрд. долара) в паричната система чрез операции на открития пазар.

Тези мерки от страна на централната банка са факт след слаби китайски икономически и финансови данни за октомври, като редица анализатори отбелязват, че тези данни засилват необходимостта от намаляване на лихвите.

Народната банка на Китай намали неочаквано по-рано през ноември лихвения процент за едногодишното средносрочно кредитно улеснение с 5 базисни пункта до 3,25%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна