Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Емирейтс груп" поръча 50 самолета "Еърбъс" А350 за 16 млрд. долара

"Еър Арабия" пък обяви поръчка за 120 самолети "Еърбъс" за 14 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Авиокомпанията "Емирейтс груп" (националния превозвач на Обединени Арабски Емирства) съобщи в понеделник, че ще подобри своята флотилия, като поръча общо 50 самолета A350 от европейския самолетосторител "Еърбъс" (Airbus). Самата сделка се оценява на 16 млрд. долара.

Съобщението беше направено по време на авиошоуто в Дубай, което се провежда между 17-и и 21-ви ноември. Според постигната сделка доставките на новите самолети А350 ще започнат през 2023 година.

Главният изпълнителен директор на "Еъбъс" - Гийом Фори написа в Туитър: "За нас е чест доверието на "Емирейтс груп" ( Emirates group) за самолетите А350. Това е нов крайъгълен камък в нашето дългогодишно партньорство и нямам търпение да видя A350 да започнат да леят с цветовете на "Емирейтс"!

На същото авиошоу в Дубай нискобюджетният въздушен превозвач "Еър Арабия" (Air Arabia) пък обяви поръчка за 120 нови самолета "Еърбъс" за 14 млрде. долара.

Сделката, подписана в понеделник, включва 73 самолета от модела A320neos, 27 машини A321neos и 20 машини A321XLR.

Изпълнителният директор на Air Arabia Group Адел Ал Али заяви, че поръчката на стойност около 14 млрд. долара по ценови листи от 2018 година, ще подкрепи плановете за растеж на нискотарифния превозвач.

Американският конкурент "Боинг" пък обяви, че е получил поръчка за допълнително 10 самолета от "проблемния" модел 737 Max 8 от страна на турския превозвач SunExpress, над вече съществуващата флотилия от 32 броя 737 Max 8. Това представлява едва втората поръчка за самолети 737 Max след фаталната катастрофа на този модел на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines) през март, която доведе до принудителното приземяване на всички самолети на "Боинг" от този модел в световен мащаб.

Междувременно "Еърбъс" представи и първия спортен самолет с изцяло електрическо захранване, който е част от политиката на европейският производител на самолети за засилване на зелената аерокосмическа технология.

От компанията Air Race E за състезания с електрически самолети, която е поддържана от Airbus, представиха на авиоизложението в Дубай самолетът, наречен "Бяла светкавица", който ще бъде произвеждан в базираната в Обединеното кралство Condor Aviation.

Самолетът ще използва електродвигател, който ще осигурява скорост на полета от около 482 километра в час, при това само на 10 метра над земята.

Литиевите батерии, инсталирани под фюзелажа на самолета, ще осигурят захранване за пет минутните състезания с висока интензивност и около 10 минути резервно летене с намалена мощност, заявиха от компанията.

Air Race E има за цел да бъде първото световно състезание с изцяло електрически самолети, като се очаква то да стартира през 2020 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!