Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще отложи по-нататъшното намаляване на корпоративния данък

Шефът на лейбъристите Корбин пък заяви, че е за повишаване на корпоративния данък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън заяви в понеделник, че неговото правителство ще отложи по-нататъшното намаляване на корпоративния данък, ако Консервативната партия спечели предстоящите избори.

"Ние ще отложим по-нататъшното намаляване на корпоративния данък", посочи той пред бизнес лидери по време на конференция, организирана от Конфедерацията на британската индустрия (CBI). "Това ще спести 6 млрд. паунда (близо 7,8 млрд. долара), които можем да вложим в приоритетите на британския народ, включително в Националната здравна служба (NHS)", заяви Джонсън, цитиран от Ройтерс.

През 2015 година правителството на Обединеното кралство определи основна ставка на корпоративния данък от 19% за 2017, 2018 и 2019 година и от 18% за финансовата година, започваща на 1-ви април 2020 година.

В бюджета за 2016 година британското правителството обяви и допълнително намаление на основната ставка до 17 % за следващата фискална година от 1-ви април 2020-а.

Джонсън също така обеща, че доминиран от Торите следващ парламент би инвестирал 18 млрд. британски лири в изследвания и разработки, удвоявайки по този начин предишната сума, предназначена за такива финансирания.

Борис Джонсън разкритикува и Лейбъристката партия, като заяви, че тя "ще разруши британската икономика с планираните от нея разходи за 1,2 трлн. паунда, които ще бъдат незабавно отхвърлени от финансовите пазари".

Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин, който също говори пред Конфедерацията на британската индустрия, пък посочи, че "не е антибизнес реторика, когато се казва, че най-големите корпорации трябва да плащат данъците си точно както го правят по-малките компании".

За разлика от Борис Джонсън, Корбин посочи, че неговата партия би повишила корпоративния данък, ако спечели мнозинство на предстоящите избори, но "данъкът няма да надхвърля нивата от 2010 година".

Той повтори, че настоящият премиер Джонсън ще "предаде" Националната здравна служба (NHS) на компании от САЩ като част от бъдещо търговско споразумение с Вашингтон. Впоследствие американските фармацевтични компании ще печелят по 500 милиона паунда седмично за сметка на NHS, смята Джеръми Корбин. Той добави, че ако има опит за подобна сделка,  лейбъристката партия ще се бори срещу нея в рамките на парламента.

Междувременно британската лира поскъпва обратно към 1,3000 долара, достигайки за сега едномесечен връх около 1,2984 нивото с оглед на засилващите се очаквания, че Консервативната партия на Борис Джонсън може да спечели мнозинство по време на парламентарните изборите, които ще се проведат през декември и това ще позволи на парламента най-накрая да одобри договорената с ЕС Брекзит сделка, което пък да даде възможност Великобритания да напусне съюза на 31-ви януари догодина.

Според поредица последни проучвания, оповестени в неделя, консерваторите на Джонсън водят с между 10% и 17% пред Лейбъристката партия на Джеръми Корбин преди изборите на 12-ти декември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна