Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк не очаква рецесия в Германия, но прогнозира стагнация през четвъртото тримесечие

Снимка: bundesbank.de

Германската икономика вероятно ще стагнира през четвъртото тримесечие, прогнозира Бундесбанк, сигнализирайки, че макар страната да е избегнал навлизането в рецесия, все още няма индикации за скорошно икономическо възстановяване.

Според редовния ежемесечен доклад на немската централна съществуват предпазливи признаци за известно облекчаване на производствения спад. В същото време вътрешното търсене би трябвало да продължава да оказва подкрепа, въпреки че "значителният промишлен спад“ започва да се отразява на все още стабилния пазар на труда.

"Очаква се слабата фаза на германската икономика да се разпростре и през последното тримесечие на годината", заяви в понеделник Бундесбанк, но допълни, че "вероятно няма да има значително влошаване". "От днешна гледна точка, общото икономическо производство може да се окажи почти в застой".

Най-голямата европейска икономика отчете изненадваща, макар и анемична експанзия през третото тримесечие, избягвайки опасността да навлезе в първата си рецесия от шест години насам. Това обаче не променя факта, че Германия преминава през тежък период, предизвикан от глобалното търговско напрежение и геополитическата несигурност, които превърнаха експортният традиционен двигател на растежа в източник на слабост.

В редовния си месечен доклад Бундесбанк изтъкна някои обещаващи признаци на стабилизация: подобряване на бизнес очакванията на производителите, докато притокът на поръчки беше постоянен през предходните месеци, което спомогна за ограничаване на негативното влияние на слабите експортно-зависими отрасли върху вътрешното търсене.

Частното потребление трябва да продължи да допринася за икономическия растеж през четвъртото тримесечие благодарение на силния пазар на труда и растящите заплати, като експанзивната фискална политика също трябвало да даде икономически тласък.

"В по-голямата си част икономиката вероятно успя "да се задържи на водата" през втората половина на годината", посочи Бундесбанк и отбеляза: "Понастоящем няма причина да се страхуваме, че Германия ще изпадне в рецесия".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени