Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо понижение на Уолстрийт след китайски песимизъм относно търговската сделка със САЩ

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха по-предпазливо търговията в понеделник, като и трите основни фондови индекса бележат слаби понижения, отстъпвайки от петъчните рекордни върхове. Повод за негативния старт на новата седмица даде информация на бизнес телевизия CNBC, че настроението в Пекин относно търговската сделка със САЩ е песимистично.

Според източник на CNBC от Пекин, китайското правителство е обезпокоено, че американският президент Доналд Тръмп сякаш не е склонен да отмени част от съществуващите митнически тарифи върху вноса на стоки от Китай преди двете водещи световни икономики да одобрят официално "първата фаза" от едно по-всеобхватно двустранно търговско споразумение. Досега управляващите в Пекин смятаха, че са постигнали с Вашингтон принципно съгласие за премахване на част от съществуващите мита като условие за подписване на "първата фаза" от търговската сделка.

Същият китайски източник на CNBC посочи, че сега се обсъжда стратегия, но Китай изчаква заради процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп и предстоящите точно след година президентските избори в САЩ. В момента се отдава приоритет и на вътрешни мерки в подкрепа за китайската икономика.

Макар и непотвърдена, тази информация парира част от позитивната настройка на инвеститорите през последните дни относно хода на двустранните преговори и надеждите, че в скоро време ще бъде сложен край на 16-месечната търговска война между САЩ и Китай. 

По-рано в понеделник фючърсите на американските фондови индекси се търгуваха на зелена територия след информация на китайска държавна агенция Синхуа, че вицепремиерът Лю Хъ е провел "конструктивни" търговски разговори по телефон през изминалия уикенд с американския търговски представител Робърт Лайхазър и с финансовия министър на САЩ Стивън Мнучин. В края на миналата работна седмица пък топ икономическият съветник на Белия Дом Лари Къдлоу намекна, че двете преговарящи страни са близо до постигане на сделка.

Последвалaта информация на CNBC обаче парира тази позитивна инвеститорска настройка, като и трите основни американски фондови индекси се понижават слабо при старта на търговията на Уолстрийт.

Индексът DJIA се понижава с около 20 пункта (с 0,07%), отстъпвайки слабо от петъчния рекорден връх от 28 004,89 пункта, когато индексът на сините чипове проби за пръв път в историята над бариерата от 28 000 пункта.

Широкият индекс S&P500 се понижава с 0,15%, а технологичният индекс Nasdaq Composite  - с 0,21%, след като и те приключиха петъчната търговия в рекордни върхове съответно от 3 120,46 и от 8 540,83 пункта.

Акциите на Boeing Co. нарастват с 0,36%, след като американският самолетостроителен гигант обяви,  че турските авиолинии SunExpress са упражнили опционното си право за поръчка на още 10 самолета от "проблемния" модел 737 Max 8 на стойност 1,2 млрд. долара. Турският превозвач вече беше поръчал 32 самолета 737 Мах.

Известни понижения пък бележат акциите на HP (спад с 0,64%) и на Xerox (с 0,81%), след като компанията Hewlett-Packard Co. отхвърли офертата на Xerox Holdings за поглъщането на компанията за 33,5 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна