Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моравецки: Полша ще продължи да реформира съдебната система и да засилва вътрешния контрол върху икономиката

Изказване на номинирания за премиер Матеуш Моравецки пред полския Сейм
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша ще продължи да прави основен ремонт на правосъдната си система, заяви във вторник номинираният за министър-председател Матеуш Моравецки в реч, в която той изложи политически планове на неговото правителство, след като националистическата партия Право и справедливост (ПиС) спечели общите избори на 13-и октомври, предаде Ройтерс.

Критиците в самата Полша и в чужбина отбелязват, че управляващата партия ПиС въведе промени в съдебната система, които са подривали върховенството на закона през първите четири години, откакто тя беше на власт.

Моравецки не даде повече подробности относно обещаната от него реформа на правораздавателната система в страната.

Той също така посочи, че ще продължи да увеличава дела на полския капитал в собствеността на местните компании по време на управлението на партията Право и справедливост. Изказвайки се пред парламента, Матеуш Моравецки каза, че ПиС ще направи преглед на публичните разходи за държавните институции, за да спести няколко милиарда злоти.

През първия си мандат управляващата в Полша партия ПиС засили държавния контрол върху банковия сектор и се стремеше да постави повече компании под контрола на вътрешния национален капитал, напомня Ройтерс.

Моравецки отбеляза, че Полша желае да постигне икономически растеж с поне 2 до 3 процентни пункта по-висок от този в еврозоната през следващия четиригодишен управленски мандат. Той каза още, че неговото правителство ще предложи допълнителни обезщетения за семейства с три деца или повече и ще увеличи еднократните пенсионни плащания за възрастни хора.

Полската управляваща националистическа партия Право и справедливост спечели общите избори през миналия месец, обещавайки щедри социални разходи и преразпределение на икономическото богатство.

Номинираният за премиер каза пред депутатите, че Полша желае Европейски съюз, който да работи в тясно сътрудничество с Великобритания след Брекзит.

Матеуш Моравецки също така предупреди, че хората, които поставят под въпрос член 5 от договора на НАТО представляват "заплаха за нашата сигурност". Съгласно член 5, нападението срещу една или няколко от държавите членки се счита за атака срещу всички членки на Алианса.

Според него всякакви действия за поставяне под въпрос на гаранцията за колективна отбрана, включени в договора за НАТО, представляват заплаха за бъдещето на Европейския съюз и военния алианс.

Неговите коментари са факт, след като по-рано този месец френският президент Еманюел Макрон заяви пред списание The Economist, че НАТО преживява "мозъчна смърт", позовавайки се на липса на координация и на непредсказуемостта на САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп.

След речта на Моравецки се очаква Сеймът (Долната камара на полския парламент) да гласува вот на доверие на новото правителство
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна