Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Германското промишлено производство ще се свие с 4% през настоящата година, прогнозира BDI

влошаване на германската икономика

Очаква се промишленото  производство на Германия да се свиe с 4% през тази година, докато износът ще се повиши едва с 0,5% заради по-слабото външно търсене, съобщи във вторник водещата немска индустриална асоциация BDI.

Германските производители, които разчитат на износа, продължават да бъдат засегнати от международните търговски спорове и отслабващата икономика на Китай, както и от несигурността, свързана с решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

"След шест последователни години на растеж, индустриалният сектор на Германия се намира в в рецесия от третото тримесечие на 2018 година насам", заяви изпълнителният директор на BDI Йоахим Ланг, цитиран от Ройтерс.

Федерацията на германските индустрии (BDI) очаква глобалното индустриално производство да нарасне с едва 1% през 2019-а след темп на растеж от 3 на сто през всяка една от предходните две години.

BDI също така предвижда повишаване на немския износ с много скромните 0,5% за тази година след увеличение с 2,1% през предходната, което ще отбележи най-слабото нарастване на продажбите в чужбина след световната финансова криза през 2009 година.

Немската индустриална асоциация прогнозира спад на производството през 2019-а година в Германия с 4% спрямо първоначалната прогноза за стагнация (за нулев растеж) и след като през миналата година промишлената продукция нарасна с 1,2%.

През миналия месец Търговско-промишлената палата на Германия DIHK заяви, че очаква германският износ да се свие през следващата година за пръв път от последната световна финансова криза преди едно десетилетие.

Управляващите в Берлин пък очакват германската икономика да нарасне през тази година с едва 0,5%, което предполага, че страната вероятно загуби позицията си на водещ икономически двигател в рамките на еврозоната с оглед на растящото търговското напрежение и разпространяващите се по цял свят протекционистки мерки.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

HSBC ще съкрати 35 000 служители

публикувано на 18.02.20 в 09:27

Петролът поевтиня с 60 цента

публикувано на 18.02.20 в 09:18