Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската сделка между САЩ и Китай все още е изправена пред сериозни препятствия

Китай и САЩ все още трябва да изминат дълъг път за прекратяване на търговската война, като в естеството на двустранните отношения продължава да има съществени различия, въпреки продължаващите разговори за евентуална "първа фаза" от търговското споразумение, съобщава във вторник англоезичното водещи китайско онлайн издание Global Times, цитирайки служители, бизнес лидери и експерти.

Разликите бяха видими във вторник по време на бизнес кръгла маса в Пекин, където настоящи и бивши служители, бизнес лидери и висши експерти от двете страни си размениха откровени мнения за търговските отношения и как трябва да се продължи напред.

Един от най-големите проблеми е, че американските служители и бизнес лидерите смятат, че не са спечелили толкова много от присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО), колкото са очаквали, докато китайската страна се опитва да докаже, че всички страни - Китай, САЩ и целят свят - се възползват от това, заяви пред репортери Дзън Яншен, главен изследовател на Китайския център за международни икономически обмени, след като той присъства на кръглата маса за американски и китайски предприемачи.

Тази фундаментална разлика е в основата на близо 18-месечната търговска война между двете най-големи икономики в света. Ако проведената в Пекин бизнес кръглата маса е някаква индикация, търговските преговори все още са изправени пред големи пречки за постигане на каквато и да е справедлива и разумна сделка.

Търговските преговарящи от двете страни се опитват да постигнат "първа фаза" от по-всеобхватно споразумение, но продължава да има несигурност кога, и дали изобщо могат да го направят.

Global Times все пак отбелязва, че двете страни проведоха "конструктивни" дискусии по телефона в неделя по отношение на основните проблеми на първата фаза от търговската сделка и се договориха да поддържат тесен контакт.

Тимъти Стратфорд, председател на Американската търговска камара в Китай, който също присъства на бизнес кръглата маса във вторник, заяви, че макар бизнесът да изглежда насърчен от продължаващите усилия, има "сериозни проблеми", които трябва да бъдат решени.

"Смятаме, че все още има много големи различия в мненията на двете правителства, така че се надяваме, че и двете страни могат да постигнат разбиране възможно най-скоро", посочи Стратфорд пред репортери след срещата при затворени врати.

Китайските представители заявиха нееднократно, че като условие за всяка евентуална търговска сделка и двете страни трябва едновременно и пропорционално да отменят съществуващите тарифи, но американските управляващи не показаха, че биха били благосклонни по този въпрос. Вместо това президентът на САЩ Доналд Тръмп дори заплаши, че ще наложи повече тарифи за китайски стоки, ако скоро не бъде постигната сделка.

Според водещото англоезично китайско издание има два критични фактора във времето, когато Тръмп иска да постигне сделка. Първият, САЩ скоро ще трябва да решат дали да продължат или не с повишенията на митнически тарифи, планирани за средата на декември - ход, който вероятно ще промени посоката на разговорите към по-добра или по-лоша. Вторият, Тръмп е изправен пред разследване за импийчмънт и предстояща предизборна надпревара, когато неговата все по-непопулярна търговска война може да осигури допълни амуниции за неговите противници в рамките на САЩ.

За Китай обаче са необходими стратегическо търпение и решимост при справянето с търговският конфликт, който може да продължи с години, като същевременно азиатска страна продължава да преследва висококачествен икономически растеж и конструктивен ангажимент с останалия свят, смята Цзън Яншен, който също така е и съветник на различни китайски правителствени ведомства.

"Само когато и двете страни не могат да се борят повече, ще има сътрудничество. Ако искате да ускорите прехода от неразумен конфликт към сътрудничество, трябва да се грижите добре за собствените си дела", посочи той и допълни: "Американците имат много малко историческо търпение. Те бързат. Китай има много голямо историческо търпение".

Цзън Яншен също така каза, че за да преминат от "неразумен конфликт" към сътрудничество, Китай и САЩ ще трябва да преминат през период на конфронтация, който може да продължи повече от 15-те години, които бяха необходими на Китай за присъединяване към Световната търговска организация - повратен момент за китайската икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна