Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ескалация на политическото напрежение САЩ-Китай във връзка с Хонконг

Във вторник американският Сенат одобри с лекота закон в подкрепа на правата на човека в Хонконг след месеците на насилствени размирици в полуавтономния китайски мегаполис. Сега приетият Хонконгският закон за правата на човека и демокрацията отива в Камарата на представителите, която вече прие подобно законодателство.

Китай отговори на това гласуване, като заплаши, че ще предприеме "силни мерки за противодействие", ако Камарата на представителите продължи с приемането на законопроекта.

Одобрената от Сената мярка налага санкции срещу китайски и хонконгски служители, които извършват нарушения на правата на човека и изисква ежегоден преглед на благоприятния търговски статус, който Вашингтон предоставя на Хонконг.

Китай обаче продължава да се противопоставя на всякакви критики относно справянето с протестите в Хонконг,  определяйки ги като неоправдана намеса във вътрешните работи.

В сряда говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че целта на законопроекта е "засилване на антикитайските, екстремистките и насилствените радикали, които се опитват да разрушат Хонконг и да навредят на просперитета и стабилността на Хонконг", като всичко това е част от заговор да се ограничи развитието на Китай.

Гън Шуан също така призова Вашингтон да започне да уважава суверенитета на Китай и да спре с "опрощаването на насилствените престъпления" от страна на протестиращите в Хонконг. Той добави, че Пекин подкрепя правителството на Хонконг в усилията му да прекрати шестмесечните протести и да възстанови реда в специалния административен регион.

По-рано тази седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пък заяви, че Вашингтон е "силно загрижен" за вълненията в Хонконг, като добави, че Вашингтон настоява за "въздържане от всички страни", които участват в протестите.

Американският висш дипломат призова лидера на Хонконг Кари Лам да започне "независимо разследване на инцидентите, свързани с протестите". "Правителството носи основната отговорност за привеждане на спокойствие в Хонконг", подчерта той.

Автономното управление на Хонконг също представи декларация, изразяваща неговото недоволство от подобни действия на правителството на САЩ, заявявайки, че тези действия са "ненужни и неоправдани" и "ще навредят на отношенията и общите интереси между Хонконг и САЩ".

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер обвини Китай в сплашването на по-малки азиатски страни. Това страна по време на негово посещението във Виетнам в сряда, като той призова Пекин да прекрати "незаконните дейности и прекомерните претенции в Южнокитайско море".

"Съединените щати категорично се противопоставят на сплашването от всеки претендиращ, че отстоява свои териториални или морски претенции, и призоваваме за прекратяване на тормоза и незаконните дейности. Ние категорично се противопоставяме на нарушения на международното право от страна на Китай и прекомерните му претенции в Южнокитайско море". Това заяви Марк Еспер в речта си пред Дипломатическата академия на Виетнам в Ханой, като добави, че Вашингтон ще предостави на крайбрежната охрана на Виетнам допълнителен кораб, който трябва да бъде доставен през следващата година.

Всичко това дава допълнителен повод за песимизъм относно очакванията за скорошна търговска сделка между САЩ и Китай по отношение на Хонконг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени