Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия върнала на Украйна корабите без тоалетни

Кораб на руската брегова охрана влачи на буксир един от трите украински военни кораба, преди връщането им на Киев.
Снимка: Ройтерс

Трите украински военни кораба, които Русия задържа миналия ноември и ги върна в понеделник, са в много лого състояние и не могат да се движат самостоятелно, заяви днес командващия Военноморските сили на Украйна, предаде Ройтерс.

„Очаква се около 16 часа днес те да влязат в териториалните ни води. Дърпат ги на буксир, скоростта е много малка. Те не могат да се движат на собствен ход“, заяви вицеадмирал Игор Воронченко пред украинската тв „4-ти канал“.

„Руснаците са ги съсипали. Свалили са дори плафоните, розетките и тоалетните чинии. Ще покажем на целия свят варварското отношение на руснаците към тях“, добави той.

Русия залови буксирът „Яни Капу“ и артилерийските катери „Никопол“ и „Бердянск“ в района на Керченския проток миналия ноември. Те бяха предадени на украинската страна във вторник в неутрални води, на 30 км от нос Такил в източната част на полуостров Крим.

Задържаните 24 украински моряци бяха обвинени в незаконно преминаване на руската държавната граница. През септември бяха освободени по силата на споразумение между Москва и Киев за обмен на задържани и осъдени.

Киев настояваше за връщането на корабите като жест на добра воля от страна на Москва преди четиристранната среща на върха за Източна Украйна на 9 декември в Париж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна