Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай кани американските търговски преговарящи за още разговори в Пекин

Главният търговски преговарящ на Китай Лю Хъ е поканил американските си колеги за нов кръг от разговори лице в лице, съобщи в четвъртък "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на изтгичници, запознати с въпроса.

По време на телефонно обаждане в края на миналата седмица вицепремиерът Лю Хъ, който е довереното лице на президента Си Цзинпин по отношение на търговските преговори с Вашингтон, е отправил покана до американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и до министъра на финансите Стивън Мнучин да проведат нова среща в Пекин преди Деня на благодарността на САЩ, който се пада на 28 ноември.

Американските преговарящи обаче са намекнали, че не желаят да пътуват до Китай за нови разговори, освен ако няма ясни ангажименти от страна на Пекин по въпросите за защита на интелектуалната собственост, принудителния трансфер на технологии и повече покупки на селскостопански продукти, произведени в САЩ.

По-рано днес агенция Блумбърг пък съобщи, че китайският вицепремиер и главен търговски преговарящ Лю Хъ е казал, че е "предпазливо оптимист" относно това, че неговата страна ще постигне споразумение със САЩ относно т.нар. "първа фаза" на двустранната търговска сделка.

Китайският висш преговарящ също така е отбелязал, че е "объркан" по отношение на някои искания на САЩ, но е изразил надежда, че споразумението може да бъде постигнато, допълни Блумбърг, позовавайки се на източници, които са присъствали на официална вечеря в Пекин в сряда, на която Лю Хъ е произнесъл реч.

Междувременно, по време на редовен брифинг за медиите в четвъртък говорителят на Китайското министерство на търговията посочи, че преговарящите търговски екипи на Вашингтон и Пекин продължават диалога, но той така и не успя да предложи нова информация относно хода на преговорите.

Говорителят на министерството Гао Фън отказа да предостави допълнителна информация относно търговските преговори, като само заяви, че двете страни "ще се стремят да постигнат първа фаза на търговската сделка", отбелязвайки, че "външните слухове и информации" за възможни разногласия "не са верни".

Гао Фън вероятно се позовава на вчерашни информации, че двете водещи световни икономики могат и да не приключат успешно "първата фаза" от търговската сделка до края на настоящата година.именно тази информация, лансирана от Ройтерс, предизвка спад на фондовите борси на Уолстрийт по време на търговията в сряда.

Късно снощи пък президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че "харесва това, което се случва в момента" на търговския фронт и че Пекин желае по-силно от Вашингтон постигане на споразумение. Той повтори, че Китай наистина желае по-силно търговска сделка, но въпросът е дали самият Тръмп иска да я подпише, тъй като САЩ печелят от настоящи тарифи, наложени върху вноса на китайските стоки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна