Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на „Фолксваген“ не иска „завод до бойно поле“

Снимка: БГНЕС

Шефът на „Фолксваген“ защити днес решението на компанията да отложи решението за нов завод в Турция най-късно до началото на следващата година, предаде АФП.

Миналия месец германският автомобилен производител обяви отлагането миналия месец, след като турските въоръжени сили започнаха офанзива в контролиран от кюрдски бойци район в Северна Сирия.

„Докато хора биват убивани, ние няма да положим основите (на завод – б.р.) край бойно поле“, каза шефът на компанията Херберт Дис в становище в „ЛинкдИн“.

Но той призна, че заводът би бил от „икономически интерес“ за „Фолксваген“ и решението „все още е отворено“.

Дис заяви, че „Фолксваген“ е разкъсван между искания да вземе решение „на базата на чисто икономически съображения“ или от „морална гледна точка“.

Миналата седмица той посочи на пресконференция, че планирането на завод на фона на напрежение е „абсолютно безотговорно“ и отбеляза, че решение ще бъде взето до края на тази или в началото на следващата година.

Херберт Дис каза още, че компанията няма да обмисля друга локация за завод, а вместо това ще реорганизира производството в рамките на съществуващата мрежа, ако бъде решено да няма фабрика в Турция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна