Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е обезпокоена от плановете на НАТО за Космоса

Русия е "обезпокоена" от решението на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) да определи Космоса като свое "оперативно поле за действие", заяви в четвъртък говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Г-жа Захарова подчерта: "Такива изявления предизвикват тревога. Военното планиране на алианса е насочено към постигане на надмощие във всички области с всички произтичащи от това последствия, като милитаризация и ескалация на напрежението".

Тя също така изтъкна, че Русия ще обърне внимание на космическите дейности на НАТО и в частност на обещанието на алианса да не въоръжава Космоса. Говорителката на руското външно министерство добави, че военната космическа надпревара няма да бъде в интерес на никого.

Това изявление на г-жа Захарова е в отговор на приетото само ден по-рано от НАТО решение да добави Космоса в списъка на своите оперативни полета, заедно с въздушното, морското, сухопътното и електронното пространство.

"Това е историческо решение", заяви в сряда генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и добави, че Космосът присъства в нашето всекидневие и е съществена част от силите на НАТО за възпиране и отбрана. По думите му в Космоса са разположени средства, свързани с насочването, разузнаването и засичането на ракети. Столтенберг обаче уточни, че алиансът няма да въоръжава Космоса. Той поясни, че целта е осигуряването на защита за техническите средства, изведени в орбита.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени