Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на промишлената и на активността в сферата на услугите в САЩ през ноември

Общата бизнес aктивност в САЩ се разшири през ноември до 4-месечен връх благодарение на подобрение както на промишлената, така и на активността в сферата на услугите, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit.

Съответният PMI индекс нарасна през ноември до 51,9 пункта от 50,9 пункта през октомври.

Промишленият PMI индекс на агенция Markit нарасна до 52,2 от 51,3 пункта през предходния месец, достигайки най-високо ниво от април. Промишлените мениджъри отчетоха добро повишение на новите поръчки през ноември (до 53,0 от 52,3 пункта).

В същото време и индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата в икономиката на САЩ сфера на услугите, нарасна през ноември до 51,6 от 50,6 през октомври, достигайки най-високо ниво от юли насам.

И в двата важни икономически сектора е отчетно увеличаване на трудовата заетост, като общият PMI индекс на заетостта се повиши до 50,6 пункта от 48,1 пункта месец по-рано.

"Добре дошлото възходящо обръщане на посоката на предварителния PMI индекс за ноември увеличава доказателствата, че най-лошото от последната мека корекция на американската икономика е може би зад гърба ни", коментира днешните данни Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit. "Възстановяването на растежа на промишленото производство до 10-месечен връх е особено добре дошла новина, която помага да се вдигне и растежът в сектора на услугите от последните ниски нива", допълни той.

"Въпреки че се подобрява, картината на настоящите бизнес условия обаче остава потисната в сравнение със стандартите, наблюдавани през последното десетилетие, а бизнес нагласите за година напред изглежда по-мрачни. Последните резултати от PMI проучването подсказват, че БВП на САЩ нараства със скромно годишно темпо от едва 1,5%, докато трудовата заетост се повишава с месечен темпо от приблизително 100 хиляди", посочи Крис Уилямсън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна