Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай се надява САЩ да подкрепят равноправна търговската сделка

Китайското външно министерство изрази надежда, че Съединените щати ще работят съвместно с Пекин по търговско споразумението, основано на равенство и взаимното уважение между двете най-големи икономики в света, заяви в понеделник говорителят на министерството Гън Шуан.

В същото време той отново отбеляза, че Китай се противопоставя на чуждото вмешателство във вътрешните дела на Хонконг.

По-рано през деня, китайски източници, близки до правителството в Пекин, заявиха пред англоезичното китайско издание Global Times, че "първата фаза" от търговската сделка със Съединените щати е "много близо", опровергавайки по този начин предишни информации, според които преговорите за "втора фаза" от едно по-мащабно споразумение са били отложени за по-далечна дата.

В Туитър Global Times написа: "Противно на негативни медийни съобщения, Китай и САЩ са много близо до "първа фаза" на търговската сделка и Китай остава ангажиран да продължи преговорите за втората или дори за третата фаза от споразумението със САЩ на равнопоставена основна".

Всички тези изявления са в пълно противоречие с информации от по-рано през деня на агенция Ройтерс, в които се твърди, че както американски, така и китайски неназовани служители, законодатели и търговски експерти са посочили, че амбициозната "втора фаза" от търговската сделка между САЩ и Китай е малко вероятна в скоро време, тъй като двете страни продължават да изпитват проблеми при постигането на "първа фаза" на споразумението.

Основният приоритет на Тръмп в момента е да осигури покупките на американски селскостопански продукти от Китай и да ги превърне в едно от най-големите си президентски постижения по време на предизборната кампания през 2020 година, съобщи за Ройтерс служител от администрацията на Тръмп. След като направи официално съобщението по този въпрос, прогнозира същият източник, Доналд Тръмп вероятно ще се върне към вътрешната политика и ще остави другите основни спорни въпроси, като кражбата на интелектуална собственост от Китай, на висшите си сътрудници, за да решат този въпрос през "втората фаза" на двустранните преговори.

Ройтерс цитира и официалните представители в Пекин, които прогнозират, че преговорите за "втората фаза" няма да започнат преди президентските избори в САЩ през ноември догодина, отчасти защото китайските управляващи искат да видят дали Тръмп ще спечели втори мандат.  "Тръмп иска да подпише тези сделки, а не ние. Можем да изчакаме", заяви източник от китайското правителство.

Американският президент обаче продължава да настоява, че преговорите по временната сделка "вървят много  добре".

Междувременно на китайският технологичен сектор бе нанесен още един удар, след като Федералната комисия за комуникации на САЩ гласува да не разреши изразходването на федерални средства за закупуване на оборудване, произвеждано от китайски технически гиганти "Хуавей" (Huawei) и ZTE.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна