Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ОЗХО защити доклад за химическа атака в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шефът на Организацията за забрана на химическите оръжия заяви днес, че застава зад доклад за предполагаема атака в Сирия, въпреки че изтекли документи хвърлиха съмнения върху заключенията на ОЗХО, предаде АФП.

Сайтът за разкрития „Уиклийкс“ публикува през уикенда имейл от член на екип, разследвал атаката в град Дума през април 2018 г., който критикува ОЗХО, че е прикрила несъответствия.

В изтеклия имейл се изразяват „огромни опасения“, че ОЗХО „изкривява фактите“ и „преднамерено въвежда в заблуждение“.

От теча на данни се възползваха Русия и нейните съюзници, както и от предишен документ, който също поставя под въпрос заключенията на ОЗХО от март 2019 г., че в Дума е бил използван хлор.

Великобритания, Франция и САЩ предприеха ракетни атаки срещу предполагаеми обекти за химическо оръжие на режима на Башар Асад след атаката.

„В природата на всяко подробно разследване е членове на екипа да имат субективни гледни точки“, каза днес шефът на ОЗХО Фернандо Ариас на годишната среща на организацията в Хага.

Детайли от инцидента в Дума сега са предадени на нов екип на ОЗХО, който има правомощия да назове виновниците зад химически атаки в Сирия, допълни той. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна