Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка предупреди за редица рискове пред азиатската икономика

Народна банка на Китай

Народна банка на Китай предупреди в понеделник, че водещата азиатска икономика е изправена пред редица рискове, които е малко вероятно да бъдат преодолени в краткосрочен план.

В последния си ежегоден доклад за финансова стабилност, Китайската централна банка потвърди, че е готова да се справи с рисковете в банковия сектор, определяйки в същото време, че над 13% от по-малките банки в страна са "високорискови".

Централната банка също така отбеляза, че ще продължи с активната си разумна фискална и парична политика, като същевременно добави, че икономическата устойчивост остава висока въпреки наличните рискове. Освен това банката подчерта, че е готова да предостави по-голяма подкрепа на реалната икономика.

Китай трябва да разреши проблема с неуредените финансови рискове и трябва да се противопостави на рисковете от "необичайни" пазарни колебания, които произтичат от външни шокове, се отбелязва в доклада на централната банка.

Според нея има увеличаване на икономическия натиск в посока надолу, но издръжливостта на китайската икономика е все още относително силна.

Народната банка на Китай обаче подчерта, че ще бъде трудно да се отстранят в краткосрочен план потенциалните рискове и проблеми.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени